Πόσο συχνά πρέπει να κάνω αλλαγή λαδιού

 

Οι αλλαγές λαδιών είναι από τις πιο τακτικές απαιτήσεις συντήρησης για τα περισσότερα οχήματα. Ενώ αυτές οι επισκέψεις μπορεί να φαίνονται ασήμαντες σε μέγεθος, οι συνέπειες της αγνόησης μιας απαραίτητης αλλαγής λαδιού μπορεί να είναι καταστροφικές για την υγεία του οχήματός σας και το πορτοφόλι σας. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τον προσδιορισμό της συχνότητας αλλαγής λαδιών.
Κατά μέσο όρο, τα οχήματα εκτιμάται ότι χρειάζονται αλλαγή λαδιού κάθε 5.000χλμ ή κάθε έξι μήνες. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις οδηγικές σας συνήθειες, τη συχνότητα οδήγησης, την ηλικία του οχήματός σας και την ποιότητα του λιπαντικού που χρησιμοποιείτε. Εάν οδηγείτε ένα νεότερο όχημα, ίσως μπορείτε να περιμένετε με ασφάλεια λίγο περισσότερο μεταξύ των αλλαγών. Εάν δεν είστε σίγουροι αν το σύστημα 5,.000χλμ/έξι μηνών ταιριάζει σε εσάς και το όχημά σας, καλό είναι να συμβουλευτείτε τους ειδικούς για τη φροντίδα του αυτοκινήτου σας.
Η πιο προφανής ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να αλλάξετε το λάδι σας είναι η προειδοποιητική λυχνία στο ταμπλό σας που μπορεί να σηματοδοτεί την έλλειψη λιπαντικού. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη σας για να δείτε τους διάφορους τρόπους με τους οποίους η λυχνία λαδιού μπορεί να σας ειδοποιήσει για το απαραίτητο σέρβις του οχήματος. Σε ορισμένα οχήματα, η λυχνία λαδιού που αναβοσβήνει σημαίνει ότι χρειάζεστε μόνο αλλαγή λαδιού, ενώ η σταθερή λυχνία σημαίνει ότι πρέπει να γίνει αλλαγή λαδιού και φίλτρου. Λάβετε υπόψη σας ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο να βασιστείτε σε αυτά τα συστήματα, επειδή δεν είναι ασφαλή έναντι σφαλμάτων. Υποθέτοντας ότι η λυχνία αλλαγής λαδιού είναι ακριβής, η αναμονή για να ανάψει θα σας στερήσει επίσης μέρος της ευελιξίας που συνεπάγεται ο έγκαιρος προγραμματισμός της αλλαγής λαδιού. Ωστόσο, εάν είστε ξεχασιάρης όταν πρόκειται για την αλλαγή λαδιού, το σύστημα ειδοποίησης που είναι εγκατεστημένο στο όχημά σας μπορεί να αποτελέσει μια  εφεδρική λύση για το πότε πρέπει να κάνετε συντήρηση λαδιού.
Μπορείτε επίσης να ελέγξετε την κατάσταση του λαδιού σας μόνοι σας ανοίγοντας το καπό σας και βγάζοντας τη ράβδο μέτρησης του κινητήρα σας. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το σύστημα του κινητήρα σας, συμβουλευτείτε το manual του αυτοκινήτου  σας. Πριν από την ανάγνωση της ράβδου μέτρησης, πρέπει να την σκουπίσετε για να απαλλαγείτε από τα υπολείμματα λαδιού πριν την επανατοποθετήσετε και την τραβήξετε ξανά προς τα έξω. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επανατοποθετήσει πλήρως την καθαρή ράβδο μέτρησης για να μετρήσετε με ακρίβεια τα επίπεδα λαδιού σας. Αυτό θα σας δώσει μια σαφή γραμμή για το πού φτάνει το λάδι σας στο σύστημα του κινητήρα σας. Εάν η βυθομετρική ράβδος δείξει ότι τα επίπεδά σας είναι χαμηλά, αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή λαδιού.
Το λάδι λειτουργεί στο όχημά σας διατηρώντας τα διάφορα μέρη του κινητήρα σας να συνεργάζονται χωρίς αντίσταση ή τριβή. Αν ο κινητήρας σας δεν αποδίδει καλά ή αν κάνει περίεργους θορύβους, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι βασικά μέρη της μηχανής του οχήματός σας δεν έχουν λαδωθεί σωστά. Εάν η λειτουργία του οχήματός σας είναι απενεργοποιημένη, είναι σημαντικό να ελέγξετε τα επίπεδα και τη σύνθεση του λαδιού του οχήματός σας, καθώς αυτό μπορεί να είναι αυτό που σας ενημερώνει ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή λαδιού.Πηγαίνετε το όχημά σας για διαγνωστικό έλεγχο με την πρώτη ένδειξη προβλήματος για να εντοπίσετε την πηγή των προβλημάτων του αυτοκινήτου σας σε ενα εξιδικευμένο συνεργείο.
Για να διατηρήσετε το όχημά σας σε καλή κατάσταση, θα πρέπει να πραγματοποιείτε τακτικές αλλαγές λαδιών ή να τις αναθέτετε σε επαγγελματία. Εάν απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία για τη φροντίδα του οχήματός σας, ένας έμπειρος ειδικός  θα σας υποδείξει πότε πρέπει να αλλάξετε το λάδι σας το επόμενο διάστημα με βάση την ημερομηνία ή τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει το όχημά σας. Η εξειδικευμένη φροντίδα μπορεί να σας γλιτώσει από τον χρόνο και τον κόπο της αλλαγής λαδιών, αφαιρώντας σας το άγχος από αυτές τις απαραίτητες ενέργειες.

Απαντήστε